Svečano otvorene Europske sveučilišne igre!

urednik   13.07.2016.   Komentari isključeni za Svečano otvorene Europske sveučilišne igre!

U atletskom parku Mladost u Zagrebu svečeno su otvorene treće Europske sveučilišne igre gdje je sudjelovalo 2500 sportaša iz cijele Europe te 200-tinjak raznih izvođača. Europske sveučilišne igre, poznatije pod nazivom Univerzijada, održavaju se u Zagrebu i Rijeci te predstavljaju jedno od najvećih sportskih natjecanja održanih u Hrvatskoj.

d65885a0515f97e5177077dfca6ecc57_L

Mladi europski sportaši natjecat će se u brojnim sportovima kao što su: badminton, košarka, odbojka na pijesku, nogometu, futsalu, rukometu te mnogim drugim. Studenti s invaliditetom će također sudjelovati. U uporabi će biti 40 sportskih objekata u Zagrebu i 15 u Rijeci. Kako bi svi gosti imali najugodniji smještaj i iskustvo renovirana su studentska naselja Stjepan Radić i Cvjetno naselje u Zagrebu, a u Rijeci je izgrađen novi studentski dom u kampusu Trsat. Od toga će najviše “profitirati” hrvatski studenti koji će uživati u lijepom ambijentu obnovljenih i novoizgrađenih studentskih domova. Cjelokupna obnova smještajnih kapaciteta u Zagrebu i Rijeci financirana je s više od 400 milijuna kuna iz EU fondova.

Otvaranje EUG-a je započelo predstavljenjm gradova domaćina, Rijeke i Zagreba od strane Krešimira Dolenčića. Zatim je otpjevana službena himna Europskih sveučilišnih igara As Long As Heart Belives (Sve dok srce vjeruje) u izvedbi Damira Kedže i zbora Sveučilišta u Zagrebu što je dirnulo okupljene, probudilo emocije te time prenijelo poruku EUG-a, a to je da voljom, vjerom i trudom snovi postaju stvarnost – da je uspjeh moguć.

Nakon dirljivih trenutaka uslijedila je povorka atletskom stazom sa sudionicima iz 41 države i 403 sveučilišta i to abecednim redom država, s nacionalnom zastavom na čelu. Stazom je prošlo oko 5000 sudionika predstavljajući boje svojih sveučilišta. Posljednji u povorci predstavili su se domaćini iz 16 hrvatskih Sveučilišta iz Rijeke, Zagreba, Karlovca, Osijeka, Splita, Pule, Vukovara i Dubrovnika. Zatim se stazom prošeto i Hrki koji je službena maskota igara.

Hrki-6-980x550
Osim sportskih događaja, na samim igrama će biti prisutni zabavni, kulturni i edukativni sadržaji.

Podsjećamo, u organizaciji HAMAG-BICRO proglašeni pobjednici projekta UNIverzI-JA-DA svojim projektnim rješenjima pridonose organizaciji tijekom održavanja Europskih sveučilišnih igara Zagreb-Rijeka 2016. U suradnji s Ministarstvom turizma, Gradom Zagrebom i Udrugom Europske sveučilišne igre, HAMAG-BICRO na ovaj način nastoji pružiti priliku studentima da se na stvarnim zadacima i uz podršku mentora educiraju i upoznaju s poduzetništvom te realiziraju svoju inovativnu ideju. Projektom UNIverzI-JA-DA tražila su se četiri pobjednička projekta iz tri kategorije: Mobilna aplikacija, Turistička promocija hrvatske kulture i sporta te Urbani Zagreb koji su  se ocjenjivali prema kriterijima inovativnosti, izvedivosti, iskustva i kvalificiranosti tima, dodane vrijednosti i financijskih resursa.

Grad Zagreb je osigurao 70.000 kuna za izvedbu rješenja Udruge studenata Grada Zagreba u kategoriji Urbani Zagreb. Projekt All sides of Zagreb provodit će članovi tima uz podršku Udruge studenata Grada Zagreba u suradnji s partnerima. Izvedba projekta fokusirana je na područje Grada Zagreba sa težištem na odabrane turističke, kulturne, sportske i zabavne lokacije gdje će sudionici EUG2016 sukladno vlastitim interesima provoditi slobodno vrijeme.

Studenti, sretno!