MSU: Kako živi narod – izvještaj o pasivnosti

urednik   09.09.2016.   Komentari isključeni za MSU: Kako živi narod – izvještaj o pasivnosti

U Muzeju suvremenu umjetnosti se jučer, 8. rujna, otvorila izložba “Kako živi narod – izvještaj o pasivnosti” autorice Kristine Leko i suradnica/suradnika koju ćete moći pogledati do 21. listopada.

Izložba je temeljena na istoimenoj knjizi Rudolfa Bićanića iz 1936 godine. Bićanić u svojoj knjizi objašnjava i opisuje narod koji ne spava u krevetu i nema pristup pitoj vodi, koji gladuje i grca pod dugovima i preživjelim feudalnim običajima. No, narod nije tek pasivni i trpni subjekt, u vlastitoj predaji i iskustvu nosi potencijal za vlastiti razvoj koji je kroz povijest ubrzan, a ponekad i neželjeno zaustavljen, nekim nestrpljivim i ne uvijek dovršenim modernizacijama.

Leko od 2013. do 2016. posjećuje lokacije spomenute u knjizi i kroz razgovore s obiteljima iz tih sredina donosi njihovu povijest. Na izložbi se mogu naći dokumentarni audio-video materijali, predmeti iz svakodnevnog života obiteljskih kuća, fotografije i ispisane priče. Sve eksponati govore o dugogodišnjoj neimaštini, emigraciji, promjeni socijalno-ekonomskih odnosa unutar obitelji, slažući tako mozaičnu sliku ekonomske pasivnosti.